
Symbolisch zijn "De Scheepsjongens van Bontekoe". Hun verhaal over identiteit, teamvorming, koers bepalen, uitdagingen, rampen en doorzettingsvermogen is van alle tijden. In verschillende verschijningsvormen krijgt dit verhaal betekenis in verleden, heden en toekomst.
Het bekende boek van Johan Fabricius, verhaalt over Willem IJsbrantsz Bontekoe schipper van de “Nieuw Hoorn”.Op zijn schip monsterden vier jongens aan voor hun eerste reis over de wereldzeeën. Hun namen waren Rolf, Padde, Hajo en Harmen. Zij beleven allerlei avonturen en komen terug met een kruik vol munten.
Uit de geschiedschrijving leren we dat in de tijd dat Bontekoe in Hoorn leefde (1587 - 1657) Hoorn nog een kleine stad is, omringd door stadswallen en grachten. Hoorn, een stad met een eigen identiteit, en eigen ontdekkingsreizigers. Bij de haven hebben sinds 1967 vier zeebinken hun blik op de toekomst. In brons vereeuwigd door de beeldhouwer Jan van Drunen. Zij staan er altijd, in weer en wind.
Het verhaal is tot strip bewerkt door tekenaar Piet Wijn en verscheen eind jaren vijftig in Het Vrije Volk en in 1970 als album, welke verschillende keren opnieuw is uitgegeven. In 2004 is het verhaal als musical opgevoerd en won 5 prijzen tijdens de John Kraaijkamp Musical Award 2004. Het boek is, met verschillen tov het boek, verfilmd in 2007 en bekroond als gouden film. In 2009 heeft HWOA de winnende foto, van de fotowedstrijd 2009 van het NoordHollands Dagblad gekocht van Rob Huiden. In 2011 is de foto tot kunst bewerkt door Katja Koevoet.
Elke organisatie heeft ook zijn eigen verhaal en identiteit. Door het op verschillende manieren te bekijken krijgt het kleur en betekenis en past het zich aan op de toekomst.